17 januari 2010

Neeej, jag glömde...

Känner ni igen er? Man står påklädd i hallen och så kommer man på att man glömde något inne. Matlådan, kameran, listan kan göras lång. Jag står ofta där och dividerar med mig själv om jag ska orka knya av mig skorna igen, om jag ska krypa in utan att nudda skorna i golvet, om jag ska orka knyta av en sko och hoppa på ett ben eller om jag helt enkelt ska smutsa ner golvet. Men inte nu längre!


Röda skoskydd med vita prickar! Mycket snyggare än landstings-blå.


Idé: Från de landstings-blå förstås, men även från barnens förra förskola där de hade såna här sydda i galon.

Material: Vaxduk från Ohlssons tyger i måtten 41x30 cm (passar åtminstone till mina 39:or), resår 32 cm, två säkerhetsnålar. Symaskin är också att föredra.

Så här gjorde jag: vek vaxduken på mitten räta mot räta och sydde två sömmar raksöm (på kortsidorna). Vek ner överkanten ca 2 cm och sydde en raksöm (se bilden nedan) men lämnade ca 5 cm utan söm. Trädde i resårbandet med hjälp av ena säkerhetsnålen. Den andra säkerhetsnålen använde jag till att sätta fast andra änden av resårbandet så att det inte drogs igenom. Sydde sedan ihop ändarna med symaskin när resåren kommit runt. Sydde därefter igen hålet. Klart!

Jag klippte sönder ett landstingsblått och studerade mönstret redan före jul när snön kom och man började dra in vatten med skorna. Därefter låg de där som ett UFO (unfinished object) och så plötsligt får jag syn på nästan likadana skoskydd i en annan blogg. Vi hade helt enkelt samma tanke oberoende av varandra.
___
Tillägg: Det måste varit sådana här som förra förskolan hade. Googlade på skoskydd och dessa kom upp först. Om någon vill köpa så finns det i den länken, jag syr inte för försäljning.

19 kommentarer:

 1. Vad smart! Använder ju dessa på dagis, men har aldrig tänkt på att de går att ha hemma (varför inte?)
  för jag brukar ofta "smyga" tillbaka in =)
  De blev ju riktigt snygga också.

  SvaraRadera
 2. Men så smart!! De blå i plast är det fulaste jag vet, och jag tvivlar på att de någonsin kan bli Snygga. Men dina var i alla fall ett steg på vägen! :-D Kanske borde tipsa dotterns dagis där de har en korg med oftast trasiga fula blå. :-)

  SvaraRadera
 3. Jag vet någon som skulle behöva sådana skoskydd:-) Dom ska finnas i vår hall och ha storlek 45. Då kan du inte ta miste på vem jag menar:-)
  Får jag beställa?

  SvaraRadera
 4. Men vilken fiffig idé, mycket snyggare än den blå varianten!

  SvaraRadera
 5. Nämen vilken otroligt smart idé!!!
  Att jag aldrig tänkt på det!

  SvaraRadera
 6. hahaha, vad var det jag skrev på "klara med K"s blogg, ..fler kommer haka på trenden.

  Trist att du inte hänvisar till henne som idekällan, hon var ju först ut bland er bloggare!

  jennie/flitig bloggsurfare

  SvaraRadera
 7. Snygga! Eller... betydligt käckare än de blå, prassliga påsarna iaf. :)

  SvaraRadera
 8. Anonym: om du läser i texten ovan så länkar jag visst till henne! Jag hade klippt ut dessa innan hon bloggade om dem, och idén i mitt fall kommer från barnens förra förskola där de hade dessa i galon som sagt. Vi hade samma tanke helt enkelt. Jag skriver detta ovan.

  SvaraRadera
 9. hejhej! du har en utmärkelse att hämta på min blogg!

  såå tjusiga dina prickiga fötter blev!! och vilken bra how-to-instruktion! hade tänkt lägga upp en själv men nu slipper jag ju det! :=)

  SvaraRadera
 10. Tack för beskrivningen! Låter så lätt att till och med en nybörjare som jag vågade mig på det :-) Kommer snart bildbevis på bloggen.

  SvaraRadera
 11. Vilka smarta och riktigt snygga! Såna ska jag också göra. Eftersom jag också är 39:a behöver jag inte ens tänka själv. Tack!!

  SvaraRadera
 12. Tänk vad bra att vi kan få så mycket inspiration av alla dessa kreativa sömmerskor och designers som finns här i landet.
  Detta var ju en helt perfekt idé, ska nog göra ett par till mig själv. Tack för idén, vem den än månde komma ifrån.
  Tack alla duktiga bloggare med alla härliga idéer och fina bilder. Tack så mycket " Myssel" för den fina beskrivningen, hur man gör dem ...
  H adet så gott / Mari

  SvaraRadera
 13. Vilken fiffig uppfinning. Det ska jag testa här hemma så kanske maken slutar gå in och skita ner golven :-)

  SvaraRadera
 14. jättebra med bilder o beskrivning o mått!
  tack, vårt dagis har inga, o de blåa är ju sönder.. ovanligt haha

  så ja ska köpa vaxduk o sy skoskydd med fickor till bilen till barnen, o de som blir över ska jag se om ja kan sy skoskydd av, till dagis då! o hemma med,,

  SvaraRadera
 15. Hej! Jag har använt mig av ditt tips och skriver om detta i min blogg... Tack! Jättebra idé!

  SvaraRadera
 16. Jag har sökt och sökt på internet efter galon-skoskydd. Och så visar det sig att man tillverkar dem själv. Enkelt dessutom! Tack.

  SvaraRadera
 17. Nämen, är det inte svårare än så! :)
  Tack :)

  SvaraRadera

Jag blir så glad för alla kommentarer!