16 september 2012

Pannband inför vintern

När jag åkte tåg senast så poppade det upp en idé i mit huvud som jag skissade ner på ett papper. Nu har jag förverkligat idén och det blev ungefär som jag tänkt mig. Ett randigt virkat pannband.

Istället för att försöka dölja skarven så valde jag att lyfta fram den till en detalj. I min skiss hade jag satt fejk-knappar här i skarven men jag tyckte inte att det passade med ränderna när det väl blev klart. Till ett enfärgat pannband skulle jag dock satt knappar här.

Jag gillar den rustika strukturen som blir av garnet.

Om intresse finns kan jag skriva ner hur jag gjorde. Busenkelt om man bara kan fasta maskor och luftmaskor.

Uppdaterat inlägget med mönster:
Jag använde Drops Nepal i färgerna vit (1101), blå (6790) och röd (3620) och använde virknål 4,5. 
Pannbandet är virkat i mossvirkning. Man gör varannan fast maska och varannan luftmaska. På nästa varv gör man den fasta maskan i föregående varvs luftmaska, osv.

Lägg upp lagom många luftmaskor (Ca 100 blir lagom).
Varv 1. 1 fm i fjärde lm från nålen. *1 lm, hoppa över 1 lm, 1 fm i följande lm* Upprepa från * till * varvet ut.
Varv 2 och alla följande varv: Vänd med 2 lm. 1 fm runt första lm-bågen, *1 lm, 1 fm runt föregående varvs lm-båge* Upprepa tills varvet tar slut. Sista fm virkas runt sista lm-bågen.

Jag bytte färg så att det blev 4 varv vitt, 2 varv rött, 4 varv vitt, 2 varv blått, 4 varv vitt. Sedan avslutade jag med fm runt hela och monterade ihop det något omlott. 

Jag vill gärna se en bild om du gör ett eget pannband!

04 september 2012

Pippifilt

Äntligen kom han så att jag fick överlämna presenten som jag gjorde i sommar. En virkad filt i "pippi-stil" till mosters lilla S.Mönster: Mormorsrandig filt enligt samma mönster som denna.
Garn: Mandarin Petit
Den fina etiketten är från Ohlssons tyger.