25 januari 2010

Tack Klara med K!

Jag fick en utmärkelse från Klara med K. Tusen tack! Jag tror att det var knuffen som behövdes i rätt riktning för det var efter det som jag påbörjade massproduktionen av byxor och jag har även klippt till och funderat ut fler plagg.

Jag har istället för att ge den vidare uppdaterat länkarna i högerspalten, under rubriken "inspiration". Det finns så många duktiga kreativa människor som inspirerar, delar med sig, tipsar och peppar. De som finns i min lista till höger är de som jag följer. Tipsa mig gärna om fler kreativa bloggar, man kan aldrig läsa för många. :-)

24 januari 2010

Påfyllning i byxlådan, del 1


Tyghyllan gör sitt bästa för att svämma över, och barnens ben verkar fortsätta växa, så jag gjorde en rejäl påfyllning av byxlådan. Velourbyxor är mina barns favoritbyxor, mjuka och sköna. Nu på vintern är det ju skönt under overallen också. Först ut är dessa sex par.
Blått och grönt fordonsvelourtyg från Mjuka tyger, koboltblå och turkos velour från Hilco, troligen köpt från Nea Nobelle.
Upptäckte något riktigt trevligt vad gäller fordonstyget, och det var att det ligger på 180 cm bredd och det gjorde att jag fick ut två par byxor på en bredd. Annars brukar man få ut ett och ett halvt par byxor på en bredd, vilket gör att man antingen får ett par byxor + en bit över eller måste köpa dubbla mängden för att få ihop tre par byxor.
Mönstret: Mitt gamla beprövade, nu i storlek 110/116 ungefär. Tappade bort mönstret i samband med flytten men till min stora glädje dök det upp mellan två tyger.
Fler brallor är klippta och på gång, men resåren tog slut så det får bli en annan dag. Man får nog passa på nu för man vet aldrig hur länge mammas kläder går hem.

17 januari 2010

Neeej, jag glömde...

Känner ni igen er? Man står påklädd i hallen och så kommer man på att man glömde något inne. Matlådan, kameran, listan kan göras lång. Jag står ofta där och dividerar med mig själv om jag ska orka knya av mig skorna igen, om jag ska krypa in utan att nudda skorna i golvet, om jag ska orka knyta av en sko och hoppa på ett ben eller om jag helt enkelt ska smutsa ner golvet. Men inte nu längre!


Röda skoskydd med vita prickar! Mycket snyggare än landstings-blå.


Idé: Från de landstings-blå förstås, men även från barnens förra förskola där de hade såna här sydda i galon.

Material: Vaxduk från Ohlssons tyger i måtten 41x30 cm (passar åtminstone till mina 39:or), resår 32 cm, två säkerhetsnålar. Symaskin är också att föredra.

Så här gjorde jag: vek vaxduken på mitten räta mot räta och sydde två sömmar raksöm (på kortsidorna). Vek ner överkanten ca 2 cm och sydde en raksöm (se bilden nedan) men lämnade ca 5 cm utan söm. Trädde i resårbandet med hjälp av ena säkerhetsnålen. Den andra säkerhetsnålen använde jag till att sätta fast andra änden av resårbandet så att det inte drogs igenom. Sydde sedan ihop ändarna med symaskin när resåren kommit runt. Sydde därefter igen hålet. Klart!

Jag klippte sönder ett landstingsblått och studerade mönstret redan före jul när snön kom och man började dra in vatten med skorna. Därefter låg de där som ett UFO (unfinished object) och så plötsligt får jag syn på nästan likadana skoskydd i en annan blogg. Vi hade helt enkelt samma tanke oberoende av varandra.
___
Tillägg: Det måste varit sådana här som förra förskolan hade. Googlade på skoskydd och dessa kom upp först. Om någon vill köpa så finns det i den länken, jag syr inte för försäljning.

12 januari 2010

Grattis syrran!

Tänk vad märkligt, när vi var små skiljde det 6 år mellan oss, och nu är vi båda 24 år. ;-)

Syrrans mössor: röd-vitrandigt tyg från Ohlssons tyger, medaljongtyg från Me&I påslakan. Mönster: eget.

05 januari 2010

Åremössa


Randigt garn, mönster och passande stickor fick jag i julklapp och så här fin blev min mössa! Väldigt förlåtande garn måste jag säga, det gör inget om man skulle sticka lite fel för det syns ändå inte.